Stem en stem met verstand

Jongeren van het platteland, kies met verstand!
Op woensdag vijftien maart aanstaande openen de stembussen en heeft iedere Nederlander van 18 jaar en ouder het recht om te stemmen. Dit stemrecht is een groot goed en het is raadzaam om er zorgvuldig mee om te gaan. Waarom ook alweer: Met het uitbrengen van jouw stem machtig je een volksvertegenwoordiger om namens jou iets te zeggen over (nieuw te vormen) wetten en regels. Het is dan wel een fijn idee dat diegene die jouw stem krijgt dan ook zijn/haar best doet voor zaken waar jij achter staat. Met andere woorden: Dat je jouw stem geeft aan iemand die zich inzet voor jouw belang. Nu klinkt “jouw belang” wat egoïstisch maar je kunt dit begrip zo breed uitleggen als je zelf wilt. Vind je het belangrijk dat er geld wordt gedoneerd ter bestrijding van de Hongersnood in de hoorn van Afrika? dan is dat “jouw belang”.

Vrijwilligerswerk
Je steekt iedere week tijd en energie in een vereniging/ stichting/project zonder dat je er voor betaald krijgt, maar het geeft je wel een goed gevoel. Je doet iets goeds voor de maatschappij. Dit gevoel gun je andere mensen, maar soms is het niet zo makkelijk. Soms komen mensen erdoor in de knoei met hun uitkering. Of er komen zoveel regels bij kijken waardoor de moeilijkheidsgraad en/of de mate van verantwoordelijkheid toeneemt. Deze zaken zorgen voor een drempel om vrijwilligerswerk te doen, die niets met de inhoud en doel van het werk zelf te maken heeft. Dan zit overheidsbeleid het vrijwilligerswerk in de weg en dan is het in jouw belang dat er anders met vrijwilligers, verenigingen en stichtingen wordt omgegaan. Een voorbeeld van een concreet onderwerp is dan de mogelijkheid voor verenigingen en vrijwilligers om een gratis VOG aan te vragen.

Studie
Wil je studeren en verwacht je zoveel tijd in deze studie te steken dat werken lastig wordt of je hebt (hoge) vaste lasten dan is het wel erg fijn dat de je een financieel steuntje in de rug krijgt, zonder dat het als een steeds zwaarder wegende molensteen om je nek hangt. Dan is het in jouw belang te stemmen op een partij die het studeren zo aantrekkelijk mogelijk maakt.

Leefbaarheid
Het platteland is in verandering, de samenstelling van de bevolking verandert, de (sociale) voorzieningen verdwijnen en grote maatschappelijke en agrarische vraagstukken (o.a. gaswinning, megastallen, quota’s, veestapel gerelateerde epidemieën, belastingen op productie en druk op de ecologische invloed) beheersen het dagelijkse leven. Iedere verandering kan gevolgen hebben voor het bedrijf, het dorp, de regio en dus op jou! Het is daarom goed om een beeld te hebben van de zaken die spelen in het gebied waar jij je thuis voelt en om dan te kijken welke partij en welke politicus het meeste aansluit bij jouw belang. Het gaat namelijk om jouw eigen leefgebied.

Werk
Sta je aan het begin van een maatschappelijke carrière, denk je erover om een bedrijf te beginnen of wil je een huis kopen dan krijg je te maken met verschillende regelingen die je voordeel en nadeel op kunnen leveren. Probeer een beeld te krijgen van het volgende: Hoe ziet je huidige situatie er uit en wat wil jij de komende periode bereiken. Welke wetten/ regels en regelingen kom je dan tegen? Welke zitten jouw doelen in de weg en welke versnellen het behalen van jouw doelen. Kijk dan welke partij het beste aansluit bij deze doelen.

Bovenstaande voorbeelden en situaties zijn vrij algemeen en zullen het maken van jouw stemkeuze niet makkelijker maken. Dat is onmogelijk omdat stemmen strikt persoonlijk is. Ik hoop vooral te bereiken dat je bij het maken van jouw keuze niet afgaat op wat anderen zeggen maar dat je kijkt welke politicus (en daarmee partij) het beste bij jou past. Stemmen is belangrijk maar nog belangrijker is dat je jouw stem goed besteed. Jongeren van het platteland, kies en kies met verstand!

Websites die kunnen helpen bij het maken van jouw keuze zijn:

Succes!
Tim Dijkhuis, voorzitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *