Gebruik je stemrecht op woensdag 21 maart!

Op 21 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Nederland. Dit wil zeggen dat alle Nederlandse burgers van 18 jaar of ouder op deze dag hun stem kunnen laten horen. Net zoals bij de Tweede Kamer verkiezingen kan er gestemd worden op een politieke partij. De partij met de meeste stemmen wint de meeste mensen in de gemeenteraad, deze partij mag ook een wethouder (minister van de gemeente) aanleveren. Anders dan bij de landelijke Tweede Kamer verkiezingen gaat het nu over regionale zaken. Over bijvoorbeeld het fietspad in het dorp, de huur van bedrijfspanden, het plaatsen van drempels, de openingstijden van horeca en winkels, kortom; alle zaken waar je als (jonge) inwoner van een gemeente direct mee te maken hebt.  De gemeenteraadsverkiezing op woensdag 21 maart is daarom het moment bij uitstek om je stem te laten gelden.

Om een voorbeeld te noemen: je woont met je familie in een rustige straat vlak buiten het dorp. Jullie zijn graag in de tuin en in de buurt van de openbare weg. Toch moet je altijd op je hoede zijn want er wordt door automobilisten veel te hard gereden. Daardoor ontstaan er regelmatig levensgevaarlijke situaties. Het bord waarop staat dat je niet harder dan 60 km per uur mag rijden helpt niets en om de hele dag een mobiele flitser voor de deur te hebben is niet bepaald aantrekkelijk.  Aan de gemeenteraadsverkiezingen doet een partij mee die wil dat er meer verkeersdrempels komen zodat mensen minder snel kunnen rijden. Dit lijkt je ook een goed idee en het zou jouw straat een stuk veiliger maken. Je kunt deze partij helpen door op 21 maart op ze te stemmen. Daarnaast overtuig je jouw familie om dit ook te doen en zo zorg je dat ze zoveel mogelijk stemmen krijgen. Stel nou dat deze partij, mede door jouw inzet, veel stemmen heeft gekregen en dit levert ze uiteindelijk 7 zetels (raadsleden) op in een gemeenteraad van totaal 19 zetels. In de gemeenteraad komt dan een discussie over de drempel in jouw straat. Op basis van de verkiezingsuitslag weet je zeker dat er al 7 van de 19 mensen voor de drempel zijn. Er hoeven dan nog maar 3 mensen overtuigd te worden en dan heeft het plan een meerderheid (meer dan de helft) in de gemeenteraad. Met deze meerderheid kan het plan om een drempel te plaatsen, worden uitgevoerd. Als jouw partij zoveel stemmen heeft dat ze ook een wethouder mogen aanstellen dan kan het plan worden uitgevoerd en begeleid door de wethouder die bij de partij hoort die sowieso al voor de drempel was. Grote kans dat de uitvoering van drempel aansluit bij de wens van de partij en ook bij de kiezers van die partij, waaronder jij.

Dit voorbeeld kun je toepassen op alle dingen die je belangrijk vindt in jouw gemeente. Het is daarom belangrijk dat je op woensdag 21 maart stemt op de partij die het beste past bij jouw idee over de gemeente. Op de website van jouw gemeente of die van de politieke partij in de gemeente kun je lezen wat de verschillende partijen, ideeën en standpunten zijn. Op https://www.stemwijzer.nl/ kun je mogelijk jouw gemeente selecteren en op basis van belangrijke onderwerpen kijken welke partij het beste bij je past.

Wil je invloed hebben op de gebeurtenissen in jouw gemeente!? Bewaar dan je stempas goed die binnenkort per post wordt thuisbezorgd en ga op woensdag 21 maart naar de stembus en laat je stem horen. Hoe meer mensen stemmen, hoe meer de uitslag past bij jouw gemeente. Dus spoor anderen aan om ook te stemmen. Succes.

Tim Dijkhuis

Voorzitter Plattelandsjongeren.nl